Sannum & Bergestuen

Mediekunnskap valgfag

Hva er det som gjør at de fleste av oss kjenner oss utrygge i møtet med journalister? Er det frykten for å ikke bli forstått? Er vi redde for å bli fremstilt feil? Er mediene rett og slett bare ute etter oss?

Stikkord:

Ønsker du et foredrag med Sannum & Bergestuen? Send en oss uforpliktende forespørsel.

I samtaler med ledere og ansatte i både private og offentlige virksomheter, hører vi ofte om det utrygge i møte journalister. Kan den skyldes at vi vet for lite om hvordan journalister jobber og tenker?

Kunnskap om hvordan journalistikken blir laget og hva slags presseetisk regelverk de må forholde seg til, kan bidra til å minske frykten for mediene. Økt mediekunnskap kan også være en “kriseforsikring” før du havner i høy sjø, eller gi idéer om hvordan historier som ennå ikke er fortalt, faktisk kan bli en sak.

Eva Sannum og Svein Tore Bergestuen har verdifull erfaring og kunnskap fra hele mediefeltet. Eva som ettertraktet medieobjekt og senere som medlem i Pressens Faglige Utvalg. Svein Tore som journalist, programleder og redaktør. Sammen lager de mediepodkasten Tut & Mediekjør, og jobber som kommunikasjonsrådgivere i selskapet Sannum & Bergestuen

Innhold i foredraget

1. Hva er det som gjør at pulsen slår fort hos journalister og redaktører? For å svare på det, må vi først vite hva som er en nyhet. Vi går gjennom nyhetskriteriene konflikt, vesentlighet, identitet, sensasjon og aktualitet (KVISA) – med ferske eksempler fra mediene.

2. Hvilke regler skal sørge for at de ikke får overtenning? Steg-for-steg-gjennomgang av Vær Varsom-plakatenes fire kapitler: (1) Pressens samfunnsrolle, (2)Pressens integritet og troverdighet, (3) Journalistisk adferd og forholdet til kildene (4) Publiseringsregler.

3. Hvordan bruke disse reglene i (sam)arbeidet med media? Noen ganger ringer de når vi minst aner det, andre ganger er det vi som gjerne vil ha journalistenes oppmerksomhet. Kunnskapen om journalistenes metoder kan brukes aktivt i arbeidet opp mot redaktørstyrte medier, både proaktivt og reaktivt. Hva betyr det for eksempel at journalistene må gjøre “premissene klare for intervjuet”? Og hvordan hjelper det deg at “pressen har plikt til å gjengi meningsinnholdet i det som brukes av intervjuobjektets uttalelser”.

4. Sannum & Bergestuen knuser myter om journalister. 10 ting du kanskje ikke visste om journalister. For eksempel at de elsker hjelp, men hater følelsen av å bli styrt.

Etter mediekunnskap valgfag vil du ha nok studiekompetanse til å klare å forholde deg til en journalist uten å få utslett, og ta styring over de nyhetene som angår deg og din virksomhet.

Les mer om foredragsholderne her

Send en uforpliktende forespørsel på Sannum & Bergestuen

Send en uforpliktende forespørsel på Sannum & Bergestuen

Kategorier for Sannum & Bergestuen

Relaterte foredragsholdere